Schrijfsels | Treinen

IMG_9269Overal om me heen zijn mensen. De één rent mee voorbij, op naar de trein die over 1 minuut vertrekt. De ander kijkt sacherijnig naar het meldingsbord, zijn trein heeft weer eens vertraging. Er loopt een jongen van een jaar of 4 voorbij een paar meter achter hem loopt een vrouw met een kinderwagen. “Joost, wacht even!” Hij verblikt of verbloosd niet, wat tot duidelijke frustraties bij zijn moeder leidt. Ik schrik op uit mijn gedachten, shit de trein vertrekt over 2 minuten! Ik sprint naar spoor 9, waar de trein richting Leiden Centraal vertrekt. Links op de roltrap staat een mevrouw stil “Sorry mag ik er langs?” zeg ik geïrriteerd. Geschrokken kijkt de vrouw om, “ja natuurlijk!” reageert ze vriendelijk. Ik voel mij meteen slecht dat ik meteen zo geïrriteerd reageerde “bedankt” roep ik als ik verder ren. De treinmachinist staat al klaar met zijn fluitje als ik naar binnen sprint. Net op tijd zegt hij lachend.
Ondanks de frustraties vind ik het toch altijd heerlijk om met de trein te gaan. Er zijn zoveel verschillende soorten mensen in het openbaar vervoer te bekennen, ik vind het heerlijk om naar de gesprekken te luisteren of te kijken wat andere mensen doen als zij onderweg zijn.

Zo zit er nu bijvoorbeeld een man tegenover me met een MacBook op zijn schoot. Hij heeft zojuist een, ik citeer, “zakelijk telefoontje” gepleegd om even “tot overeenkomst” te komen met ik gok één van zijn collega’s. Heel zakelijk vind ik hem echter niet overkomen, met zijn ronde bril, springerige haar en happy socks. Druk aan het werk lijkt hij dan weer wel. Ik hoop voor hem dat hij vanavond gewoon lekker thuis op de bank met zijn man (of vrouw, maar op de een of andere manier doet zijn sjaal me wel het een en ander vermoeden) een film kan kijken en dat hij het werk even lekker los kan laten.

In de vierzit tegenover ons zit een oudere man een krant te lezen. Dat vind ik pas echt heerlijk om te zien. Hij heeft een leesbril op zijn neus gezet en is aan het genieten van de Metro van vandaag. Het is een échte opa als je het mij vraagt, met zijn zwarte pet en het witte korte haar wat eronder uit komt. Hij is echter niet de enige die een krant aan het lezen is, het valt me op dat er nog 4 andere mensen in de trein aan het lezen zijn. Normaal zijn er voornamelijk veel “jongeren” die met oortjes in naar hun telefoon aan het staren zijn. Ik vind het beeld van de ouderen die een krant lezen eigenlijk wel een stuk gezelliger staan.

Ik pak mijn BulletJournal om even wat aantekeningen te maken van de reis. De mevrouw die zojuist naast mij is komen zitten, kijkt er geïnteresseerd naar. Ik glimlach naar haar, wat blijkbaar genoeg is om een gesprek met me te beginnen. Ze vraagt of dit mijn BulletJournal is en als ik daarop enthousiast ja zeg, vertelt ze mij dat zij er inderdaad ook een gebruikt en er helemaal gek op is. Ik moet lachen en vertel over de verslaving die het bij mij heeft opgeroepen. Iedere tape of pen die ik tegen kom zou namelijk wel heel interessant kunnen zijn voor mijn boek! Ze moet lachen en beaamt wat ik zeg. Ik glimlach nog even naar haar en schrijf het stukje over de reis tot nu toe af.

Ondertussen gaat de zon langzaam onder, waardoor de hemel buiten prachtig gekleurd is. Verschillende landschappen schieten voorbij en het ziet er zó mooi uit. Ik pak mijn camera erbij om wat mooie plaatjes te schieten. Maar al snel komen we aan bij mijn eindhalte, waardoor ik mijn camera snel in mijn tas moet proppen om vervolgens de trein weer uit te rennen.

Er is zoveel te zien als je dat wilt. Natuurlijk kun je je laten frustreren in het OV. Want ja sommige mensen zijn inderdaad net te luidruchtig en NS rijdt inderdaad regelmatig te laat of helemaal niet. Maar door je te focussen op de leuke dingen, zoals de verscheidenheid in mensen of de mooie uitzichten als je naar buiten kijkt, dan is het openbaar vervoer eigenlijk echt heel leuk. Daarbij is het ook nog eens een stuk milieu vriendelijker dan in je uppie naar het werk in de auto.

Dit was mijn kleine ode aan het OV, waar wordt jij gelukkig van?

Liefs,
Marielle

Advertenties

Een gedachte over “Schrijfsels | Treinen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s